Tekst og foto: Harald Grøttem / KleppMagasinet

Ikke langt unna tunnelen i Klepp ligger gården til Lars Braut. Den driver han sammen med sin kone; Belinda Bjorheim Braut. Begge to har jobb ved siden av i dag; Lars er offshore mens Belinda finner du hos en optiker på Bryne.

– Jeg er heldig som har Belinda, hun er en god støttespiller. Dette er på en måte et familieprosjekt, for ungene er også med når det trengs. Jeg overtok familiegården i 2012 og vi har begge vært i full jobb siden da. De to siste årene har vi vært i tenkeboksen for hvordan vi skulle legge til rette for fremtiden. Målet er at en av oss skal drive gården på hel tid innen et år. Vi studerte et såkalt Folkefjos. Det betyr at en lager et tilbygg til eksisterende bygningsmasse.

– Etter litt frem og tilbake, endte vi opp med å sette opp et nybygg. Så nå er vi igang med et nytt frittstående fjøs. Vi har valgt leverandører lokalt i Klepp. Grude Bygg er totalentreprenør og så har vi Hatteland Elektriske og FK Rogaland, hver på sine felt. Den eldre bygningsmassen er i god stand, så der vil vi ha okseoppstalling, oppdrett av stuter og NRF okser og noen ammekyr. Det er underproduksjon av kjøtt, så vi vil utrangere de individene vi ikke ønsker å fortsette med i melkeproduksjon og bedekke de med Limousine kjøttfe. Det er både god økonomi og tilfredsstillende for markedet, sier han.

– I nybygget blir det mye automatisert, som f.eks. det registreres at hovene trenger antibakteriell behandling, unormal temp, celleforandring og løpetid. Videre lokkes kua til melkeroboten, og er det for kort tid siden, blir den avvist. Nyfjøset består av tre soner; kalving-, syke- og fokus-sone. Selv om dataen holder styr på alt dette betyr ikke det at det ikke må oppdateres.F.eks melker kua mest etter kalving og får i det videre forløp en toppytelse, som etterhvert avtar. Så en må være våken og følge med og endre data, alt ettersom. Det er både pluss og minus med fullautomatisert; så vi har valgt å gjøre det mekaniske selv.

– Vi legger nå alt til rette for å satse fullt ved å øke produksjonen for å finansiere nybygget. Både jeg og Belinda er så engasjert at vi har begge lyst til å drive på heltid. Vi har stor tro på fremtiden for jordbruket, derfor satser vi”.

Skråvegen Klepp